Pe malul sarbesc, in apropiere de Cazanele Mici, se găsește de aproximativ 2.000 de ani o placă memorială antică numită ”Tabula Traiana”. Placa este fixată in piatră si pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele sunt sculptate in relief, iar scrisul este cioplit in piatră.
Marin Neagoe Iulian, muzeograf al Muzeului Regiunii Portilor de Fier, spune că Tabula Traiana este unul dintre monumentele foarte bine conservate in zona Defileului Regiunii Portilor de Fier, un monument care evocă pe de-o parte victoria Impăratului Traian in urma războaielor cu dacii, iar pe de altă parte un efort considerabil de a realiza in in stanca din zona Portilor de Fier un drum pentru ca armata romană să poată ajunge in zona Daciei, inainte de primul război, in anul 101.
Tabula a fost descoperită in anul 1961, atunci cand autoritățile de la acea vreme au luat decizia ca intreaga zonă să fie cercetată din punct de vedere arheologic atat in Romania, cat si in Serbia, dat fiind faptul ca se intenționa inceperea lucrărilor la hidrocentrala Portile de Fier I si se stia faptul ca o serie de vestigii urmau sa fie acoperite de apele Dunarii.
Avand in vedere calculele care au fost făcute de inginerii vremii si previziunile priving cresterea nivelului Dunării, s-aluat decizia de a se organiza aceste cercetări pentru a se recupera informația de ordin istoric si arheologic din aceste zone, care aveau sa sufere de pe urma cresterii nivelului Dunării.
In felul acesta s-au facut tot felul de săpături in foarte multe situri din zona Portilor De Fier, ajungadn mai jos pe Dunăre pana in zona Severinului sau chiar in aval
de Severin, intr-o serie de situri s-au facut o serie de descoperiri arheologice, iar in aceasta perioada a cercetarilor a rezultat si descoperirea Tabulei, precizată de Marin Neagoe Iulian.
Asa se face ca in perioada de dinaintea constructiei de la barajul Portile de Fier I, acest monument a fost strămutat de la locul de origine, tinand cont ca apele fluviului aveau sa creasca considerabul. Astfel, pentru a putea fi salvat a fost ridicat la o inaltime de aproape 30 de metri. Este altfel locul unde se poate vedea si astazi. Tabula are o lungime de 4m si 1,75 m inaltime.
Din nefericire astăzi nu se mai cunosc foarte multe detalii referitoare la această replică, insă importanta acestui monument este data si de faptul ca a ramas unicul monument de acest gen din zona Defileului Portile de Fier si are o valoare artistică deosebita intrucat pe suprafata acestei tabule sunt realizate in basorelief imaginile a doi delfini superbi si a unui vultur si, bineinteles, se poate vedea destul de bine si inscriptia daltuita in piatra, se păstreaza si numele Impăratului Traian si intreaga titulatura a impăratului, precum si informația ca impăratul a scos piatra din muntii din zona Defileului pentru a construii acel drum de care am amintit mai devreme, explica muzeograful Neagoe de la Muzeul Regiunii Portilor de Fier.
In traducere, textul Tabulei sună astfel: ”Impăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem investit cu puterea de tribun a Iv a oara,parinte al patriei, consul a III-a oara, spărgand muntii a durat drum de-a lungul fluviului”.
Mesajul este că acel efort considerabil la vremea respectiva trebuia imortalizat printr-o astfel de inscriptie.
Era de altfel un obicei al timpului, după fiecare lucrare grandioasa, exista acest obicei de a se consemna epigrafic realizarea acelei lucrari.Lucrul acesta s-a intamplat cu drumul din zona defileului, s-a intamplat si cu alte monumente de acest gen, mai spune Marin Neagoe Iulian. Aceasta este asezată față in statuia Chipul lui Decebal si poate fi vizitată cu barca.
Tabula Traiana a fost ridicată in urma celui de al Doilea Razboi Daco – Roman, in cinstea si comemorarea victoriei trupelor romane si consemnarea drumului suspendat a lui Traian pe teritoriul Daciei (40 de kilometri).
Zece tabule au fost dăltuite in defileu, dar doar Tabula Traiana se conservă si poate fi vazuta de turisti. Alte patru tabule se păstreaza in ilustratii din secolul al XVIII-lea restul fiind distruse. Se spune ca in anii 1800, cand nivelul apei era diferit de cel actual, se puteau vedea 4 tabule din cele 10.
Tabula Traian este un monument unic in cazanele Dunarii si reda evenimente din
vremea dacilor si a romanilor. Ca parte a strategiei lansată impotriva dacilor (pe teritoriul de astazi al Romaniei), impăratul roman Traian a construit un drum de la Belgrad prin defileul Portile de Fier pana in punctul unde a construit podul peste Dunare (Podul lui Traian).
A terminat drumul in anul 103, iar pe o placă s-a trecut intreaga perioada de constructie a acestuia. Placat este cunoscuta sub numele de Tabula lui Traian. După ce hidrocentrala de la Portile de Fier a fost construita in anul 1969, drumul roman a fost inundat, pentru a pastra Tabula lui Traian s-a decis ca aceasta sa fie taiata si amplasata 50m mai sus. Ea poate fi vazuta numai de pe Dunăre.
Din punct de vedere arheologic, constructia Tabula Traiana a fost bine pusă la punct deoarece a rezistat pana in zilele noastre, asta insemnand ca pe vremea romană, constructia a fost foarte solidă si centrată in asa fel incat sa nu se surupă sau sa se prăbușeasca.
Tabula Traiană este un monument istoric foarte vechi, ce este adorată de turisti din colturile Europei care viziteaza Cazanele Dunarii.
Tabula Traiană este un omagiu adus impăratului Caesar pe vremea cand domnea romanii si a purtat numeroase razboiae cu dacii.
Pingback: City Break in Cazanele Dunarii - Croaziera fara agentie!
Pingback: Tabula Traiana - Cel mai cautat obiectiv turistic din Cazanele Dunarii – DunareaInCazane.ro