Croaziere Cazanele Dunarii ce se regăsesc în Parcul Național Porțile de Fier, ce a fost declarat în anul 1998 cel mai mare Parc Natural din România. Acesta cuprinde în raza sa 14 rezervații științifice ce beneficiază de protecție integrală, aflate de-a lungul Defileului Dunării și Porțile de Fier până la Schela Cladovei.
Cazanele sunt un segment al Dunării de aproximativ 9 km, iar pentru croaziere Cazanele Dunarii puteti apela la noi cu incredere. Fluviul este mărginit de pereți verticali si stâncoși, iar adâncimea apei în dreptul Cazanelor se situează în jurul valorii de 75 de metri.
Croaziere Cazanele Dunarii
Istoria Cazanelor a inceput inca din anul 100 cand împăratul Traian a dat ordin să se sape în stâncă un drum ce ajunge de-alungul cataractelor până la Porțile de Fier. Acest viaduct construit de romani este reprezentat pe o stâncă ce este prezentată lumii ca Tabula Traiana. Aceasta stâncă este singura rămasă din cele 10 create de romani in stâncă si a fost mutată cu aproximativ 30 de metri deasupra locului inițial.
Între Dubrova și Ogradena din județul Mehedinți, există un monument al naturii unic în Europa. În această zonă se regăsește o floare foarte rară numită Tulipa Hungarica, sau dupa denumirea locală i se mai spune si Laleaua Cazanelor. Flora si fauna din zona Cazanelor Dunării este caracterizată de specii submediteraneene si central europene.
În această zonă se mai regăsesc și:
-Carpinita: arbust indigen ce rar depășește 5 metri;
-Jugastrul: acesta este un arbore din genul acer;
-Mojdreanul: este un arbore din familia aleaceelor cu o înălțime de 10-12 metri. Acestuia i se mai spune si Frasin de Munte sau Frasin Negru;
Cele enumerate mai sus se regăsesc la baza pereților abrupți. În locurile mai înalte se regăsesc:
-Gorunul: este o specie de stejar original din Europa si Anatolia. El mai este cunoscut si sub numele de Quercus Petraea;
-Stejarul Pufos: acesta face parte din familia Fagaceea, iar dezvoltarea sa în înălțime este mai greoaie deoarece acesta nu poate atinge o înălțime mai mare de 10 metri.
-Liliacul Sălbatic: este o specie din genul Syringă ce nu înflorește decât primăvara si care poate ajunge până la înălțimea de 7 metri.
Cazanele Dunării sunt împărțite în două : Cazanele Mari (cu o lungime de 4 km ce trece prin Muntele Ciucarul Mare ajungând la Veliki Strbac din Serbia) si Cazanele Mici ( ce au o lungime de 3 km întinzându-se de la Ciucarul Mic la Mali Strbac din Serbia), traseu parca pictat de natura pentru croaziere Cazanele Dunarii.
În cadrul Cazanelor mai puteți vizita și Peștera Ponicova de la baza muntelui Ciucarul Mare, Peștera Veterani denumită dupa aghiotantul IanoviciIanovici, comandant ce a refortificat locul în secolul al xvii-lea, precum și Mănăstirea Mraconia ce a fost ridicată pe punctul de observație și dirijare a vaselorpe Dunăre.
Mai multe articole din cadru mănăstirii Mraconia se regăsesc în Muzeul Parohial Eșelnița ce a fost înființat între anii 1990 și 1996. Următoarele relicve reprezintă un tezaur foarte important în istoria noastră ca neam și în evoluția noastră ca popor.
Cei mai tineri dintre noi nu vor înțelege denumirile următoarelor piese de colecție regăsite în acest loc de păstrare foarte bine întreținut si păzit cu o atenție deosebită.
În cadrul Muzeului Parohial de la Eșelnița se gasesc următoarele relicve antice :
–Cărți Filigranate: genul de foaie sau carte confecționată din fire de aur prinse între ele sub formă de dantelă.;
–Manuscrise: respectiv acele foi vechi pe care se scriau mesaje importante sau vești trimise de rege sau subalterni. După citirea lor acestea trebuiau distruse pentru a nu se putea descoperii mesajele ce erau scrise pe ele. Manuscrisele mai aveau rolul de a păstra descrieri ale martorilor războaielor și luptelor sau tratate importante ce aveau să schimbe cursul istoriei , pentru a fi păstrate o perioadă lungă de timp;
–Pisanii: scrisul sculptat în piatră ce servește la detalierea locului,persoanei/persoanelor sau o invocare religioasă. Acestea mai puteau fi pictate, regasindu-se cel mai des la intrarea în biserici;
–Potire de Argint: acestea se regăsesc sub formă unor pahare de vin ce servea la palate sau unde se intalneau mai marii țări (rege, guvernatorul, etc). Confecționarea lor din argint mai avea si rolul de a servi la întrebuințări bisericești;
–Opait Dacic: acesta poate fi confecționat din fier sau lut, având rolul unei mici lămpi ce se folosea la iluminatul casnic , fiind folosit ca material prim de ardere uleiul, urmat de său și untură;
Următorul obiectiv turistic ce trebuie vizitat neapărat este statuia Capului lui Decebal.
Statuia capului lui Decebal, cea mai mare sculptură în piatră din Europa, aflată în apropierea zonei de vărsare a râului Cerna, a fost construită la începutul anului 1994 și s-a încheiat în anul 2004 fiind a șasea sculptură în piatră din lume.
Aceasta are dimensiunile de 55 de metri înălțime și 25 de metri lățime și este amplasată pe terasele montane de deasupra vechiului oraș ce a fost inundat controlat ca urmare a creării lacului de acumulare Porțile de Fier. Capul lui Decebal a fost realizat de artistul Florin Cotarcea.
Relieful carstic si croaziere Cazanelor Dunarii este bine conturat prin forme de exocarst ( cheile scurte ale Pârâului Ponicova) si endocarst ( câteva avene si multe peșteri).
Parcul Natural Porțile de Fier a fost creat pentru protecția unor specii submediteraneene si pentru a oferii peisaje si trăiri unice în Europa.
Croaziere Cazanele Dunarii
Zonă Cazanelor Dunarii este locul ideal pentru persoanele pasionate de natură dar si pentru cei care sunt în căutarea liniștii, locul perfect pentru croaziere Cazanele Dunarii. În mare parte din obiectivele turistice sunt mai greu accesibile deoarece accesul la acestea se face cu ajutorul barcilor.
Odată ajunși în zona Cazanelor nu vei mai vrea sa părăsești frumusețile naturale si ambianța pe care o oferă acest loc.