Filme online subtitrate gratis
Plimbare cu barca - Activități și istorie în Cazanele Dunării

Plimbare cu barca – Activități și istorie în Cazanele Dunării

Plimbare cu barca – Activități și istorie în Cazanele Dunării

Plimbare cu barca

Dunărea este al doilea fluviu din lume creat natural ce izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania. În cursul ei de 2860 de km această trece prin 10 țări și 48 de orașe inclusiv Orsova si Drobeta Turnu Severin și 4 capitala de stat: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad, și două mari baraje, respectiv Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2. 

La noi in țară în perspectiva mea Cazanele Dunării sunt cele mai frumoase din punct de vedere a faptelor istorice ce au avut loc în această zonă și a naturii minunate ce înconjoară aceste meleaguri. Aceste peisaje mirifice te fac sa te simțiți din nou copil si să te pierzi în liniștea profundă pe care o oferă natura. Cazanele Dunării sunt un segment al Dunării de aproximativ 9 km care este împărțit în două categorii: 

-Cazanele Mari: ce cuprind 4 km de apa si faună diversificată ; 

-Cazanele Mici: ce se întind pe 3 km; 

În zona Cazanelor Mari, Dunărea se îngustează până la 230 de metri făcând circulația navelor imposibil de trecut una pe lângă alta. Cazanele Mici sunt mai încăpătoare si permit circulația navelor dar la fel ca si Cazanele Mari au si acestea un mic impediment, mai exact faptul că în această zonă adâncimea apei nu depășește 58 de metri. 

Defileul Dunării mai cuprinde și Munții Carpați pe care îi desparte de Carpații Sârbesti. Acesta mai are în alcătuirea sa si Parcul Natural Porțile de Fier care cuprinde 14 rezervații protejate, fiind declarat în 1998 cel mai mare Parc Natural din România. Acest Parc Natural protejat de lege mai are o componentă despre care lumea nu știe atât de multe. Odată cu crearea barajului Porțile de Fier a dispărut și Orșova Veche. 

Orșova este un oraș situat pe terasele montane de deasupra lacului de acumulare Porțile de Fier, cu circa 10441 de locuitori. În anul 1970, după construirea barajului de acumulare PF2,acesta a dus la inundarea controlată a unui mare tezaur de istorie. Acestei  insule i se mai spunea si Ada Kaleh. Între anii 1966 și 1971 s-a construit un oraș complet nou denumit azi Orșova, care cuprinde și satele Coramnic, Jupalnic si Tigani. Principalele atractii ce nu trebuie ratate cand vine vorba de orașul Orșova sunt: 

-Mănăstirea Sfântă Ana 

-Golful Dunării  

-Biserica Catolică  

La circa 3 km în aval de Orsova vom găsi insula Ada Kaleh, scufundata cu circa 48 de ani in urmă. Aceasta insulă avea ca dimensiuni 1,7 km lungime și 500 de metri lățime, fiind recunoscută pentru prețurile scăzute și din vina localnicilor (aproximativ 600 de turci) ce creșteau trandafiri, făcând ulterior ulei si parfum de trandafir. Acestei insule i se spunea Orșova Veche până în anul 1430 cand a devenit cunoscută ca insula Ada Kaleh. 

În anul 1689 armata Austriacă a construit aici o fortăreață ravnita foarte mult de otoman din cauza poziției sale strategice. În urma mai multor lupte disputate între cele două imperii mai exact imperiul Otoman si imperiul Habsburgic, Ada Kaleh a fost ocupată succesiv, fiind câștigată în cele din urmă de Turci prin semnarea Tratatului de Pace de la Belgrad în anul 1739, cu scurte întreruperi ce i-a favorizat pe Austrieci între anii 1789 și 1791. Insula Ada Kaleh a devenit teritoriul României în anul 1920. Înainte de crearea lacului de acumulare Porțile de Fier, obiectivele istorice au fost demolate si s-a încercat recladirea lor pe insula Simian . După acest eșec de reconstituire ce nu a fost terminat, locuitorii insulei Ada Kaleh au emigrat în Turcia și Dobrogea. Ideea de reconstituire a insulei Ada Kaleh pe insula Simian nu a fost uitată nici până azi,  dar din lipsa fondurilor si a responsabilității această s-a oprit. 

Dar pe lângă asta, în zona sunt mai multe obiective turistice si activități care abia așteaptă să fie vizitate si practicate. În zona Cazanelor Dunării sunt următoarele atractii turistice : 

-Tabula Traiana  

-Capul lui Decebal  

-Mănăstirea Mraconia  

-Muzeul Patriarhal Eșelnița  

-Peștera Ponicova  

-Peștera  Veterani  

Tot în zona se mai regăsesc o mulțime de specii de pești și păsări. Pentru pasionații de pescuit este un prilej perfect sa isi arate priceperea și îndemânare. În zona Cazanelor, acum cativa ani a fost capturat un „monstru” al deltei, mai exact un morțun de peste 120 de kg si aproximativ 1,76 metri lungime, ce este urmat de un somn lung de 1,9 metri si cu o masă de 89 de kg. Daca vreti sa cunoasteti mai multe povesti si legende ale locului, sfatul meu este sa interactionati cu localnicii. Aceștia sunt niște oameni calmi si foarte sociabili. Ei te ajută si îți explică mai multe secrete pe care le dețin pentru a nu se pierde aceste tehnici vechi si pentru a te ajută să te bucuri de o zi de neuitat. În Dunăre se gasesc mai multe specii de pești iubitori de apă dulce. Cum spuneam si mai sus, printre ele se mai numără și: 

-Morunul 

-Somnul 

-Crapul 

-Carasul  

-Stiuca  

-Nisetrul 

-Linul  

De asemenea în Cazanele Dunării există și o specie de floare rară și unică în Europa pentru fascinantă sa lupta cu viața, mai exact este vorba de Tulipa Hungarica sau cum mai este ea cunoscută de noi drept Laleaua Cazanelor. Aceasta floare foarte frumoasă creste in stâncă si este protejată de lege, fiind una din rarele miracole pe care natura le crează. În zona Cazanelor Dunării mai sunt si alte atractii care va pot stârni curiozitatea precum și povestiri si legende ale loculuitransmise din generație în generație.  

Dacă doriți să vedeți și sa simțiți minunata natură din cazane, vizitati-ne oricand la adresa  dunareaincazane.ro pentru rezervare!

 

Suna acum!
Facebook Messenger