Filme online subtitrate gratis
Statuia lui Decebal in Cazanele Dunarii – DunareaInCazane.ro

Statuia lui Decebal in Cazanele Dunarii

Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal este o mare opera de arta aflata la mal de Dunare, chiar la granita dintre Serbia si Romania, acolo unde se intalnesc Carpatii cu Dunarea. In Cazanele Dunarii unde intre peretii de piatra cu o mare inaltime se ingusteaza Dunarea si pare sa clocoteasca din cauza curentilor de apa foarte puternici.

Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal

Peisajul devine complet cu statuia ce il infatiseaza pe ultimul rege al Daciei, Decebal. Iosif Dragan Constantin este fondaturl acesteui lucrari renumite, un istoric amator cu fonduri dedicate multor altor lucrari istorice; datorita lui a fost promovata si finantata aceasta lucrare.

Statuia „Chipul lui Decebal” este cu 6 metri mai mica decat renumita Statuie a Libertatii din SUA. Are o inaltime de 55 metri si o latime de 25 metri, este sculptata in partea de mal stancos al Dunarii si are renumele de cea mai inalta sculptura in piatra, dar si complexa, din Europa.

Pentru a ajunge la statuia lui Decebal trebuie sa ajungei in Cazanele Dunarii, iar accesul se face prin Orsova in directia Eselnita, Dubova, iar la o distanta de 25 km (parcusi auto) intalniti defileul Dunarii. Noi recomandam sa ajungeti acolo cu barca, intr-o croaziera minunata. Plecarea se face din Orsova, iar tot traseul este unul special ce nu poate fi vazut cu aceiasi ochi daca mergeti cu masina.

Aveti parte de o panorama ce va lasa fara cuvinte, inconjurata de o vegetatie mediteraniana ce compune un peisaj maret ce cu greu poate fi descris, ci doar trait.
Statuia lui Decebal a fost realizata in decursul a 10 ani de catre 12 arhitecti, intre 1994 si 2000, putem spune ca au terminat lucrarea destul de repede pentru opera de arta ce domneste si in ziua de astazi, mentinandu-se intr-o stare perfecta.

Despre lucrare

Lucrarea a fost una foarte periculoasa si grea de realizat, problema principala fiind viperele si inaltimea, dar cu toate acestea, nu s-au lasat si au terminat-o facand fata cu brio pericolelor ce se aflau in permanenta alaturi de lucrare. In 1994, vara, copacii ce impadureau stanga au fost defrisati, urmatorul pas fiind curatarea rocilor si a stancilor, o etapa ce aducea foarte mult pericol.

Uneltele necesare lucrarii au fost transportate cu ajutorul barcilor si cu saci ce ajungeau la 50kg, transportati de oameni in spate deoarece zona a fost foarte grea de explorat, iar utilajele grele erau inutile in acest sens. Au folosit mai mult de o tona de dinamita in vederea realizarii sculpturii. Se lucra cate 6 ore pe zi in doua ture, doar in perioadele martie-octombrie din fiecare an, totul depinzand de vreme si natura.

Vara se lucra mult mai greu deoarece stanca strangea si genera foarte multa caldura, iar oamenii nu suportau sa lucreze in astfel de conditii. Au fost si accidente neplacute cu care arhitectii s-au intalnit, din nefericire, 5 dintre ei cazand de pe schelele amplasate in „micul santier” din cauza pitoanelor de sustinere ce au fost smulse din jurul stancii, totul s-a terminat cu bine, din fericire.

Aratand recunostinta fata de cel care a fondat si sustinut aceasta lucrare, sub statuia lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina, de asemenea sculptata in stanca, pe care putem citi: DECEBAL REX – DRAGAN FECIT, adică Regele Decebal, făcut de Drăgan. Originea noastra daca-traca se regaseste si este definita de aceasta lucrare, cu care Constantin Dragan a demonstrat ca si romanii pot aduce contributie la formarea culturii din Europa.

Suna acum!
Facebook Messenger