Filme online subtitrate gratis
Dunare si istorie - Pestera Veterani, una din cele mai importante pesteri...

Dunare si istorie – Pestera Veterani, una din cele mai importante pesteri ale Cazanelor Dunarii

Dunare si istorie - Pestera Veterani, una din cele mai importante pesteri ale Cazanelor Dunarii

Dunare si istorie – Pestera Veterani, una din cele mai importante pesteri ale Cazanelor Dunarii

Sunteti pasionati de istorie si va doriti sa va bucurati de natura? Atunci ceea ce cautati este Pestera Veterani! Poate ca va intrebati „Ce poate fi atat de interesant la o pestera? De ce tocmai aceasta pestera si nu alta, cum ar fi Pestera Muierii sau Pestera Ursilor?”. Ei bine, raspunsul este foarte simplu. In primul rand, Pestera Veterani, cunoscuta si sub denumirile de „Pestera din Pinza Curii” sau „Pestera Piscabara”, este renumita pentru accesul sau, care se poate face numai de pe Dunare, unde deschiderea sa este usor vizibila.

Exista amenajat un mic ponton la baza peretelui de acces, de la care se urca o scurta panta abrupta pana la intrarea in pestera. Prin urmare, va puteti bucura si de o plimbare cu barca, admirand minunatele peisaje naturale pe care vi le ofera Dunarea, dar in acelasi timp va puteti si imbogati la nivel cultural, Pestera Veterani fiind cunoscuta din cele mai stravechi timpuri pentru pozitia sa strategica si jucand un rol important din punct de vedere militar.

Haideti acum sa aflam mai multe despre aceasta grota.
Pestera Veterani se afla in masivul Ciucarul Mare, pe malul stang de la Dunare. Este situata la o inaltime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totala de 173 de metri si o latime de 40 de metri.

Numele dat pesterii are provenienta de la aghiotantul ce apartinea lui Ianovici, comandant al armatei austriece cantonate de la Caransebes, care a fortificat pestera la sfarsitul secolului al XVII-lea.
Aceasta pestere este numita de asemenea si „Sanctuarul lui Zamolxis”, divinitate daca. Se spune ca in interiorul pesterii se afla un altar unde dacii se inchinau zeului Zamolxis, oferindu-i totodata ofrande.

Dovada a acestor spuse ar fi numarul mare de oase de pasari gasite de arheologi in interiorul pesterii, probabil aduse de Dunare unele dintre ele.
Se mai spune si ca printr-o spartura din peretele pesterii, dimineata filtra o raza de soare care cadea exact deasupra altarului pe care se faceau sacrificiile in cinstea lui Zamolxis.
Zalmoxis a fost, conform lucrarii „Getica” a lui Iordanes, un om, iar in concordanta cu lucrarea „Istoriile” a lui Herodot, un presupus zeu al tracilor, fiind considerat de multi autori romani ca zeul suprem din panteonul geto-dacic. Unii considera chiar ca a facilitat convertirea geto – dacilor, priviti ca stramosii neamului roman la crestinism.

Spuneam mai devreme ca Pestera Veterani a starnit interesul a diferite civilizatii datorita pozitiei sale strategice de langa Dunare, oferind un loc foarte bun de supraveghere a navigatiei pe fluviu, motiv pentru care romanii au hotarat sa o fortifice si sa o transforme intr-o mica cetate pe care au numit-o „Peth”.

In anul 1400 s-a ridicat o fortareata.
In 1691 Friedrico Veterani, general austriac de origine italiana, a cucerit Lipova. Dupa aceea preocuparea lui a fost apararea Transilvaniei si zadarnicirea intreprinderilor turcesti la Dunare. Veterani mandatat pe capitanul d’Arnau sa cerceteze pestera cunoscuta pana atunci drept „Piscabara”, sa o ocupe si sa o fortifice. La capatul lunii martie, pestera a fost atacata de catre o armata turceasca.

Primele atacuri ale vaselor otomane ce au venit pe Dunare au fost respinse, dar dupa un asediu de 45 de zile, trupele imperiale au fost nevoite sa predea pester dusmanilor. Numita in onoarea lui Veterani, pestera a devenit inaccesibila in urma construirii barajului Portile de Fier I.

La sfarsit de secolul XVII, asupra rinelor fortaretei romane, Imperiul Austriac a lucrat pentru ridicarea zidurilor groase de 2 metri si inalte de 4 metri, construind un avanpost militar fortificat. Grota putea adaposti maxim 250 de soldati si era folosita ca refugiu in urma atacurilor turcesti din acea perioada.

De asemenea, fantana care se observa in centrul grotei a fost construita de prizonierii turci. In timpul celor doua razboaie mondiale, pestera a fost folosita drept refugiu pentru munitii si hrana.
In Pestera Veterani s-au identificat, pe langa numeroase oase de pasari, si fosile de Ursus spelaeus si hiena de pestera, un fragment de ceramica verde si resturi ale unor specii endemice.

Numeroase legende vorbesc despre comorile Dunarii care au fost ascunse in pestera la care ajungi doar pe apa.
Pestera Veterani s-a aflat mereu in atentia cautatorilor de comori din intreaga lume, care sustin ca vestitul tezaur din argint al Mariei Tereza apartinand Imperiului Austro – Ungar sau comorile ce apartineau tarului de origine sarbeasca Obrenovici, ce ar fi ascunse intr-o caverna inchisa de stanci.

Se spune ca in vremea lui Cuza, Obrenovici – printul Serbiei -, care se certase cu fratele sau Mihai, a trecut in Romania cu 80 de cai care carau saci cu aur, iar toti soldatii sarbi care au adus aceasta comoara, dupa ce a fost ascunsa, au fost omorati. Se mai spune ca singurul indiciu al locului in care este comoara, este o piatra pe care este incrustat un sarpe.

Se vorbeste foarte mult despre comorile de langa Dunare ale neamului de drept Basarab, comori din care staretul Nicodim – el insusi important descendent al familiei – ar fi luat o parte pentru a construi manastirea de la Tismana, iar restul comorii l-ar fi ascuns intr-o pestera din Clisura Dunarii.
Vizitarea pesterii de face neaparat cu echipament adecvat si asistati de un ghid speolog. Pestera poate fi vizitata in tot timpul anului, dar in mod deosebit in perioada calda, mai – octombrie.


Tot nu sunteti hotarati sa vizitati aceasta pestera de pe Dunare? In cazul acesta, trebuie sa stiti ca exista diferite activitati de facut si obiective turistice de vazut pe o suprafata destul de restransa, asa ca, ce mai asteptati?
Activitati ce se pot desfasura la Pestera Veterani:
– Plimbare cu barca pe Dunare;
– Relatarea istoriei de catre ghid;
– Poze;
– Filmari.
Alte obiective care se pot vizita prin zona:
– Golful Dubova;
– Pestera Ponicova;
– Ciucarul Mare;
– Ciucarul Mic;
– Statuia Chipul lui Decebal;
– Tabula Traiana;
– Manastirea Mraconia.

One thought on “Dunare si istorie – Pestera Veterani, una din cele mai importante pesteri ale Cazanelor Dunarii

  1. Pingback: Tabula Traiana - Cel mai cautat obiectiv turistic din Cazanele Dunarii – DunareaInCazane.ro

Suna acum!
Facebook Messenger